Montaż szyb elektrycznych - ktoś to już robił?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin0606
    Classic
    • 2007
    • 19

OK, dzięki bardzo!
    A Ty gdzie u siebie podłączyłeś kabelek +12V od el.szyb?

Komentarz

• Fleishmachine
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 292

Zamieszczone przez marcin0606
      OK, dzięki bardzo!
      A Ty gdzie u siebie podłączyłeś kabelek +12V od el.szyb?
      Do teraz wydawalo mi sie ze napiecie wyciagnalem z zaplonu przy stacyjce, ale wiesz... mam juz pewne watpliwosci, serio, nie pamietam ;/

Komentarz

• marcin0606
        Classic
        • 2007
        • 19

Fleishmachine, dziki bardzo zafotki,na pewno się przydadzą. Jeszcze jedno pytanko: jak przymocowałeś panel otwier. el.szyb na drzwi od strony kierowcy?Widzę, że zamaskowałeś wielowypust, to były zwykłe śrubki czy coś innego?? :wink:

Komentarz

• Misiekoctavia
          Elegance
          • 2005
          • 891

Fleishmachine, kurna niby banal a tyle roboty powiadasz W takim razie mam to w tyle. Az tak mi te korbki niedokuczaja. No i stwierdzilem ze jak zima szyby sa zamarzniete to szyby na korbki sa bardziej funkcjonalne i z pewnoscia po 20latach ciagle beda chodzily :diabelski_usmiech Pozdrawiam i zycze sukcesu w modach

Komentarz

• Fleishmachine
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 292

Misiekoctavia, poswiecasz wolny weekend i masz elektryke - jesli znasz sie na octavce ( tzn wiesz co jak sciagnac i zalozyc ) to w jeden dzien spokojnie sie wyrabiasz, dobra robota przy piwku

[ Dodano: Sro 14 Lis, 07 08:23 ]
            Zamieszczone przez Misiekoctavia
            Az tak mi te korbki niedokuczaja.
            ta... mi tez nie dokuczaly - ale jak sprowadzilem szkodnika na wyspe to napotkalem na pewien problem - troche nie po tej stronie kierownica, z jazda nie ma najmniejszego problemu, ale za to ciezko jest wjezdzac na parking platny gdy nie ma sie pasazera z boku - otoz, jak tu nacisnac przycisk od szlabanu, czy wrzucic funta przez prawe okno? Niby najlatwiej jest wysiasc z samochodu, ale gdyby tak za kazdym razem wysiadac... majac reczne szyby troche trzeba sie nakotlowac zeby kierowca otworzyl prawa szybe - a juz wychylic reke za okno mozna nazwac troche mniejszym wysilkiem - dlatego przez lenistwo zostalem zmuszony do elektryki.

Komentarz

• Misiekoctavia
              Elegance
              • 2005
              • 891

Fleishmachine, no wlasnie to tu wyczytalem wyzej i dla ciebie to rzeczywiscie problem. Nieraz w pl tez trzeba owa czynnosc wykonac ale sporadycznie. No a swoja drogapomimo tych el. szyb to tak musisz codziennie rano cwiczyc rozciaganie zeby sie przez okno wychylic :P Ja ostatnio za daleko podejchalem od podajnika kart parkingowych w Galerii Baltyckiej i tez musialem wywalac lep przez okno A na lelktryce to srednio sie znam. Ale znajomy sie zna a jakby cos to pewnie wertujac forum daloby rade wszystko podlaczyc i spasowac.

Komentarz

• marcin0606
                Classic
                • 2007
                • 19

Fleishmachine,kontynuując temat mam pytanie.Podobnie jak Ty, przy drzwiach pasażera chce zamontować oryginalny przełącznik szyby; w jaki sposób podpiąłeś do niego kabelki od kostki z zestawu. Na zdjęciu niestety tego nie widzę,a wystarczyły by mi kolory,bo mam identyczny zestaw jak Ty. Będę wdzięczny za wskazówki!!! :wink:

Komentarz

• Fleishmachine
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 292

marcin0606, kombinowalem na rozne sposoby i nie dalem rady podpiac orginalu - wywalilem orginalny przycisk i w jego miejsce wkleilem przycisk z zestawu - wyglada prawie jak orginal... wiem ze prawie czasem robi duza roznice, ale serio, sam pomyslales ze to orginal

Komentarz

• przemek88
                    Rider
                    • 2009
                    • 613

Odkopię temat mam pytanie co lepiej kupić używany oryginał czy nowy zamiennik?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

przemek88, ori. Zamiennik szybko pusci i bedzie do wymiany
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• przemek88
                        Rider
                        • 2009
                        • 613

A oryginalne używane będą ok? Bo cena za nówki to trochę masakra. A możesz mi napisać co będę potrzebował dokładnie to zamontowania elektryki?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

przemek88, niestety nie wiem co trzeba, na pewno silniczki z modulami do drzwi pod Twoj sterownik komofortu ( najlepiej kupic kpl, 4 silniczki + sterownik komfortu z bogatej wersji ) no i do tego kable, przyciski otwierania, zaslepki do tapicerki na korbki oraz stelaze kompletne

Sam sterownik dla kierowcy, ten na 4 szyby - moge zalatwic w dobrej cenie oryginal.
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• przemek88
                            Rider
                            • 2009
                            • 613

czy elektryczne szyby z Leona z 2000r podejdą do octavii z 2001r? chodzi o przód

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Marian 2
                              L&K
                              • 2007
                              • 1087
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Kto trochę się zna na elektronice, lub ma kogoś, kto wykona układ sterujący, proponuję to rozwiązanie:

Układ tak naprawdę jest bardzo prosty, dużo prostszy niż wykonanie fabryczne, jest bardziej niezawodny, nie wymaga żadnego programowania, jest bardzo funkcjonalny, np. uchylenie wszystkich szyb na około 4 cm po krotkim naciśnięciu jednego przycisku. Jest też funkcja domykania kolejno, pojedyńczo. Wykorzystane są oryginalne podnośniki Skody (O1).

Komentarz

Pracuję...